„Nigdy się nie poddam! Będę mieć dziecko”

Co czują Ci, którzy walczą o dziecko? Co o sobie myślą? Jak są odbierani przez otoczenie? ”Niepłodność odbiera mi godność” – to zdanie znalezione w sieci zainspirowało kliniki leczenia niepłodności InviMed do rozpoczęcia kampanii wspierającej swoich pacjentów i wszystkich, których dotknęła choroba – niepłodność.

Niepłodność została uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za chorobę w 2010 roku. Obecnie w Polsce leczenia wymaga co piąta para starająca się o dziecko. Mimo dużej skali problemu o niepłodności mówi się prawie wyłącznie w kontekście sporu światopoglądowego wokół in vitro. Temat przeżyć i odczuć osób walczących przez wiele lat o dziecko nie jest poruszany w debacie publicznej. Sami chorzy często nie przyznają się nawet najbliższym do leczenia w obawie, że będą oceniani i nie zostaną zrozumiani.

Celem kampanii prowadzonej przez kliniki leczenia niepłodności InviMed jest zwrócenie uwagi na trudny, również w aspekcie emocjonalnym i społecznym, proces leczenia niepłodności. O problemie opowiada film, który można zobaczyć na duma.invimed.pl oraz blogerzy, którzy włączyli się do akcji i na co dzień poruszają na swoich blogach tematy związane z rodzicielstwem, często również z wyboistą drogą dochodzenia do niego.

Do akcji wsparcia mogą przyłączyć się zarówno Ci, którzy wiedzą, jaką siłą i determinacją muszą wykazać się osoby starające się dziecko, jak i wszyscy, którzy uważają, że niepłodni zasługują na to, by docenić ich poświęcenie i wolę walki. Aby to zrobić trzeba wejść na duma.invimed.pl i napisać kilka ciepłych słów, które zostaną przekazane pacjentom klinik za pośrednictwem strony www oraz Facebooka.

Rzecznik prasowy Aleksandra Bilewicz

aleksandra.bilewicz@invimed.pl